De beste theorieboeken voor de auto

3 min gelezen

Er zijn verschillende soorten theorieboeken voor de auto verkrijgbaar als je besloten hebt om je rijbewijs te gaan halen. Deze hebben over het algemeen de vorm van een boek met daaraan soms een cd-rom of USB-stick gekoppeld. De cd-rom of usb-stick bevatten daarbij examentrainingen en bereiden je voor op het theorie examen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Sommige boeken bieden zowel de theorie als de examentrainingen volledig online aan. Je kunt de boeken online, bij bepaalde boekhandels of via je rijschoolinstructeur bestellen. Het is van belang dat je ook daadwerkelijk de theorie aanschaft. Zonder een theorieboek voor de auto haal je je theorie examen zo goed als niet.

Een nieuw boek aanschaffen

Het valt aan te raden om gewoon een nieuw boek te kopen. De verkeersregels zijn onderhevig aan verandering en tweedehands theorieboeken kunnen dus verkeerde informatie bevatten. Hoe ouder het boek is, hoe slechter de informatie die je er uit kunt halen. Bovendien zullen ook de examenvragen die bij deze boeken inbegrepen zijn niet meer kloppen. De aanschafkosten van een nieuw theorieboek zijn verschillend, maar je kunt al een boek aanschaffen voor rond de €20. Voor deze prijs krijg je een basis theorie boek. Als je wat meer betaalt, krijg je uitgebreidere boeken waarbij de examentrainingen zelf ook vaak uitgebreider zijn. Over het algemeen zal je nooit meer dan €70 kwijt zijn.

Voor ieder soort leerling een theorieboek

Het is in ieder geval duidelijk dat er voor elk type leerling een geschikt theorie boek beschikbaar is. Zo is er voor degene die graag online leert en met veel beeldmateriaal een grote schare aan e-books beschikbaar, terwijl er voor degene die liever rustig op de bank met een solide boek in de hand studeert er goede fysieke boeken beschikbaar zijn. Daartussen in kan elke combinatie verkregen worden, waarbij er allerlei verschillende wijzen zijn waarop de theorie doorgegeven kan worden. Het is daarbij vooral van belang dat je een beetje inzicht hebt in op welke manier jij het beste kunt leren.

lees ook: 

 

Je ziet door de bomen het bos niet meer

Het kan door de vele verschillende aanbieders van theorieboeken voor de auto soms lastig zijn om te bepalen welke je nu het beste kunt nemen. Je kunt dit natuurlijk altijd overleggen met je rijinstructeur. Vaak weten zij door middel van hun ervaring wel welke boeken het meest geschikt zijn en met welke boeken je de beste training ontvangt. Sommige rijscholen geven daarnaast de mogelijkheid om bij hen theorie lessen te volgen. Binnen deze theorie lessen wordt vaak een bepaald boek gebruikt. Heb je besloten om deze optie te nemen, dan zal je dus het boek dienen aan te schaffen dat door de rijinstructeur in de theorie lessen word gebruikt. Dit kan je dan vaak bij deze persoon bestellen.

Gratis theorie

Er zijn online meerdere websites te vinden die gratis aanbieden om je de theorie te leren. Het is echter de vraag of je in deze lessen ook adequaat wordt voorbereid op het theorie examen. Deze sites werken vaak met veel reclame wat als stoorzender kan werken en bovendien is er geen manier om te controleren of de informatie die zij aanbieden ook recent bijgewerkt is. Het aanbieden van theorie voor je rijbewijs kost voor de aanbieder altijd tijd en moeite en je dient je daarom bij een gratis aanbieder af te vragen hoe zij deze tijd en moeite dan ingevuld willen zien worden. Er wordt daarom altijd aangeraden om je eigen theorieboek voor de auto aan te schaffen.

Wat voor soort examen ga je maken?

Het CBR heeft het theorie examen ingedeeld in 25 categorieën. Het examen bestaat uit 65 vragen die in twee gedeeltes worden ingedeeld. Het eerste gedeelte test daarbij de gevarenherkenning terwijl het tweede gedeelte de algehele verkeersregels en je verkeersinzicht testen. Er zijn theorie boeken voor de auto verkrijgbaar die werken met deze algehele indeling en daaromtrent tips en adviezen geven. Dit zijn over het algemeen ook de theorie boeken die door rijschoolhouders worden gebruikt en het kan aanbevolen worden om deze aan te schaffen.