Waarom boeken lezen goed voor je is

2 min gelezen
boek verbeelding

Vroeger was het toch heerlijk om voor te worden gelezen door je moeder of de juf. Wegdromend zag je het verhaal dat verteld werd voor je in je verbeelding. Verbeelding en fantasie zijn machtig mooie dingen. Het geeft je leven kleur en creativiteit. Kinderen hebben dit nodig, maar wij volwassenen ook. Natuurlijk is het niet nodig dat wij worden voorgelezen, maar wie pakt ‘s avonds nog even een goed boek erbij? Dat gebeurt helaas veel te weinig. Onze tijd wordt opgeslokt door sport, tv en telefoon.  Dit terwijl lezen ontzettend goed voor je is. Bezoek de website van Christelijke boekenhandel De Pelgrim.

Woordenschat

Als je leest dan zie en neem je constant woorden in je op. Sommige woorden lees je voor het eerst in een bepaalde context, sommige woorden kende je helemaal nog niet. Lezen verbreed je woordenschat aanzienlijk. Wat heb je aan een grote woordenschat? Je kunt beter verwoorden wat je denkt. Dit komt van pas tijdens diepe gesprekken of als je een belangrijke brief gaat schrijven.

Verbeteren concentratievermogen

Het kan best een drempel zijn om een boek erbij te pakken. Het vergt namelijk een bepaalde dosis concentratie. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren als je er al een hele werkdag hebt op zitten. Toch moet je lezen zien als een bepaalde vorm van ontspanning. Het kost wel wat energie, maar zal uiteindelijk je concentratievermogen verbeteren.

Verminderen stress

Als je leest, schijnt het dat je spieren ontspannen en dat je hartslag vertraagd. Dit gebeurt al na 6 minuten. Het valt zeker aan te raden om 15 tot 30 minuten te lezen voor je gaat slapen.

Kennis

Als je veel leest, vergroot je je algemene kennis. Je komt door te lezen achter veel (onnodige) feitjes die je onbewust toch opslaat. Dit is handig voor tijdens kringverjaardagen.

Empathie

Als je veel leest, dan lees je over veel gedachtespinsels die mensen kunnen hebben. Je gaat mensen begrijpen, ook de op het oog verkeerde keuzes hebben soms een begrijpelijke gedachtegang. Je krijgt meer empathie voor andere mensen.

Onthouden

Als je leest dan moet je allerlei dingen onthouden over personages. Je traint hiermee je kortetermijngeheugen.